Śniadaniowe placuszki owsiane

Czas przygotowania: ok. 10 min., czas oczekiwania: 15 min.

Śniadaniowe placuszki owsiane

Czas przygotowania: ok. 10 min., czas oczekiwania: 15 min.

Płatki owsiane goszczą u nas (czyli u Antka i u mnie, reszta omija szerokim łukiem) na śniadanie bardzo często w postaci owsianki. Dzisiaj zjedliśmy je w formie placuszków, którą zaakceptowali nawet pozostali. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, choć uczciwie przyznaję, że ciasto się na patelni nieco rozwala i trzeba trochę wprawy, żeby placuszek odwrócić. Łatwiej smaży się i przewraca małe placuszki. Wiadomo, że trening czyni mistrza, więc im więcej takich śniadań, tym łatwiej będzie się je przyrządzać. Można dorzucić łyżeczkę skrobi kukurydzianej, dzięki czemu ciasto się zwiąże i placuszki się tak nie rozpadają.
  • 1 dojrzały banan
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 1 kubek mleka (u nas ryżowe lub owsiane, ale zwykłe też może być)
  • szczypta soli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • do smażenia masło klarowane lub olej z pestek winogron
  • do podania: świeże owoce, domowe dżemy, syrop klonowy, miód…
  • (łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej)

Przygotowanie

Banana dokładnie rozgnieść widelcem w misce. Dodać mleko, płatki, sól, cytrynę i wanilię, wszystko wymieszać. Zostawić na 15 min. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło/ wlać olej i nakładać małe placuszki. Gdy się zrumienią (ok. 1-2 min.), bardzo delikatnie je odwrócić (używam do tego „noża” do skrawania sera) i przyrumienić z drugiej strony. Z tej porcji wychodzi około 10 – 12 niedużych placuszków. Dla nas robię je z podwójnej porcji.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *