
Krem z rukoli i cukinii
Czas przygotowania: 15 min.
Do tej pory zjadałam rukolę tylko w wersji świeżej. Wczoraj, przygotowując się do wielkanocnych warsztatów w Republice Słonecznej, szukałam pomysłów na nowe dania w kolorze zielonym. Okazało się, że rukola może być świetną bazą dla zupy. I wykonanie jest błyskawiczne!!!
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- opakowanie rukoli
- klarowane masło/ olej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ok. 2 l wody/ bulionu domowego
- odrobina śmietany do podania – niekoniecznie
Przygotowanie
Cebulę i czosnek siekamy, cukinię i rukolę myjemy, suszymy. W rozgrzanym garnku roztapiamy masło, gdy się roztopi, podduszamy na nim cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i czosnek. Wszystko razem dusimy dodając nieco soli. Wlewamy wodę/ bulion i gotujemy ok. 10 min., aż skórka cukinii będzie miękka. Dodajemy rukolę, pieprz i gałkę. Gotujemy jeszcze 5 min. Całość miksujemy i jeśli trzeba, jeszcze doprawiamy. Możemy podać z kleksem śmietany.