Krem z rukoli i cukinii

Czas przygotowania: 15 min.

Krem z rukoli i cukinii

Czas przygotowania: 15 min.

Do tej pory zjadałam rukolę tylko w wersji świeżej. Wczoraj, przygotowując się do wielkanocnych warsztatów w Republice Słonecznej, szukałam pomysłów na nowe dania w kolorze zielonym. Okazało się, że rukola może być świetną bazą dla zupy. I wykonanie jest błyskawiczne!!!
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • opakowanie rukoli
  • klarowane masło/ olej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ok. 2 l wody/ bulionu domowego
  • odrobina śmietany do podania – niekoniecznie

Przygotowanie

Cebulę i czosnek siekamy, cukinię i rukolę myjemy, suszymy. W rozgrzanym garnku roztapiamy masło, gdy się roztopi, podduszamy na nim cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i czosnek. Wszystko razem dusimy dodając nieco soli. Wlewamy wodę/ bulion i gotujemy ok. 10 min., aż skórka cukinii będzie miękka. Dodajemy rukolę, pieprz i gałkę. Gotujemy jeszcze 5 min. Całość miksujemy i jeśli trzeba, jeszcze doprawiamy. Możemy podać z kleksem śmietany.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *