Zupa z botwinki i mleka kokosowego

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Zupa z botwinki i mleka kokosowego

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Do tej pory z botwinki robiłam tylko chłodnik, bo nic innego nie umiałam. Na szczęście kilka dni temu znalazłam przepis na tę zupę i po prostu oszalałam. Takiego idealnego połączenia smaków dawno nie doświadczyłam. A wszystko to dzięki mojej ukochanej i niezawodnej Jadłonomii. Marta po raz kolejny wegańsko mnie oczarowała. Podaję dalej, z minimalnymi tylko zmianami.
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili/ peperoncino
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego/ oleju
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, czarny pieprz
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego / 400 ml
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • świeża kolendra do podania

Przygotowanie

Imbir i czosnek obrać, papryczkę pozbawić pestek i wszystko drobno posiekać. Na dnie garnka rozgrzać masło/ olej i dodać posiekane składniki, chwilę dusić na minimalnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok. 2 minuty. Liście botwinki grubo pokroić, buraczki wyszorować i pokroić w kostkę. Ziemniaki także obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić je do podsmażonych przypraw, dodać jeszcze rozdrobnione w moździerzu kumin i kolendrę oraz sól. Dusić przez 10-15 minut pod pokrywką, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion i mleko, gotować pod przykryciem kolejne 15 minut na niewielkim ogniu. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą (jeśli jeszcze trzeba). Podawać ze świeżą kolendrą.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *