Sałatka z karmelizowaną gruszką, serem pleśniowym, orzechami i granatem

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Sałatka z karmelizowaną gruszką, serem pleśniowym, orzechami i granatem

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Tak już tęsknię za młodymi wiosennymi warzywami, ale jeszcze sobie potęsknię… Zatem dzisiaj jeszcze sałatka zimowa, ale smakowo i kolorystycznie już bliżej wiosny. Uwielbiam ją!!!
  • rukola/ młody szpinak
  • 2 twarde gruszki
  • ok. 2-3 łyżki miodu
  • kawałek sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • granat
  • oliwa, cytryna, miód

Przygotowanie

Gruszki umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ósemki. Na patelni rozgrzać miód, ułożyć gruszki i przekładać je na obie strony, aby pokryły się miodem i zmiękły. Orzechy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Rozłożyć na talerzu rukolę/ szpinak, na niej kawałki sera, przestudzone gruszki i orzechy. Zrobić winegret: wymieszać miód z cytryną, dodać oliwę i mieszać, żeby składniki się połączyły. Polać sałatkę, na wierzchu posypać owocami granatu.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *