
Sałatka z karmelizowaną gruszką, serem pleśniowym, orzechami i granatem
Czas przygotowania: ok. 15 min.
Tak już tęsknię za młodymi wiosennymi warzywami, ale jeszcze sobie potęsknię… Zatem dzisiaj jeszcze sałatka zimowa, ale smakowo i kolorystycznie już bliżej wiosny. Uwielbiam ją!!!
- rukola/ młody szpinak
- 2 twarde gruszki
- ok. 2-3 łyżki miodu
- kawałek sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- granat
- oliwa, cytryna, miód
Przygotowanie
Gruszki umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ósemki. Na patelni rozgrzać miód, ułożyć gruszki i przekładać je na obie strony, aby pokryły się miodem i zmiękły. Orzechy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Rozłożyć na talerzu rukolę/ szpinak, na niej kawałki sera, przestudzone gruszki i orzechy. Zrobić winegret: wymieszać miód z cytryną, dodać oliwę i mieszać, żeby składniki się połączyły. Polać sałatkę, na wierzchu posypać owocami granatu.