Ciasteczka z orzechów włoskich

Czas przygotowania: ok. 15 min., czas pieczenia: ok. 10 min.

Ciasteczka z orzechów włoskich

Czas przygotowania: ok. 15 min., czas pieczenia: ok. 10 min.

Kruche ciasteczka są moją największą słodką namiętnością. Dobre masło, cukier trzcinowy i mąka orkiszowa – już tylko z tych trzech składników powstają moje ukochane najprostsze kruche ciacha. A wystarczy nieco pokombinować, częściowo zastąpić mąkę zmielonymi orzechami czy migdałami, dodać miód zamiast cukru, wsypać mak albo sezam, dosypać kakao czy dolać nieco mocnej kawy… Każdego dnia można robić inne ciastka. Wiadomo, że tego nie robię, ale możliwości są tutaj olbrzymie. Kilka dni temu pożyczyłam angielską książkę z 500 przepisami na same ciasteczka. Wpadłam w absolutny szał! Nie wiedziałam, od czego zacząć, tyle jest w niej obłędnych przepisów. Ostatecznie wybrałam ciastka z orzechów włoskich. Są fantastyczne, więc dzielę się przepisem, który nieco zmieniłam.
  • 115 g miękkiego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 95 g mąki razowej
  • 85 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Przygotowanie

Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem. Dodaj mąkę, zmielone orzechy, żółtko i sól. Wymieszaj na jednolitą masę. Formuj kulki wielkości orzecha laskowego, spłaszcz je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. ok. 10 minut aż lekko zbrązowieją.
Można kupić już zmielone orzechy, ja mielę w młynku przed samym pieczeniem.
 

Ola Kopczyńska

O autorze

Ola Kopczyńska

Przez lata pracowałam jako nauczyciel akademicki, ale jakiś czas temu zdecydowanie zmieniłam kurs. Zajęłam się gotowaniem. Prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Odwiedzam szkoły i przedszkola, organizuję kulinarne urodziny. W przepięknej i klimatycznej poznańskiej „Republice Słonecznej” prowadzę cykl warsztatów „Szkoła młodych żon”. Gotujemy i pieczemy proste, szybkie i pyszne potrawy. Tam poznałam osoby, które zainspirowały mnie do stworzenia bloga. Osoby, które nie zawsze potrafią gotować, często tego nie lubią, ale z różnych względów MUSZĄ. I nie chcą poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *