
Deser kokosowy z chia i truskawkami
Czas przygotowania: ok. 3 min.
Moda na chia czyli szałwię hiszpańską, ze względu na jej walory zdrowotne, trwa już od pewnego czasu. Coraz popularniejsze stają się desery z jej wykorzystaniem. Zdrowe, dobre i wprost banalne w wykonaniu. Ziarna chia zalewa się dowolnym płynem, mocno miesza trzepaczką balonową przez 2-3 minuty, dorzuca ulubione dodatki i wstawia na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie dodaje się jeszcze ulubione owoce i na co tylko ma się ochotę i gotowe.
- 4 płaskie łyżki chia
- mleko kokosowe 400 ml
- syrop klonowy/ miód
- kilka kropli soku z cytryny
- truskawki
Przygotowanie
Chia wspypać do miski, zalać mlekiem kokosowym, dodać nieco słodu i soku z cytryny. Wszystko intensywnie mieszać trzepaczką, rozlać do miseczek i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podawać z truskawkami.
Z mlekiem kokosowym jest wyśmienite, próbowałam też ze zwykłym mlekiem, ale jest różnica :) a nasiona chia takie zdrowe —> http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nasiona-ktore-warto-jesc Po prostu magiczne nasiona, poczytajcie też o innych również dobroczynnych :)
U nas bardzo się przyjęły!